YABANCI PERSONEL ÇALIŞMA İZNİ NASIL ALINIR

Yabancı uyruklu personel için çalışma izni ve ikamet tezkeresi (oturum) izni işlemleri
Yabancı ortak için çalışma ve ikamet tezkeresi (oturum) izni işlemleri
İŞ VEREN FİRMA İÇİN ASGARİ ŞARTLAR
SGK’na kayıtlı en az 5 ad sigortalı T.C Vatandaşı çalıştırıyor olması şartı
Şirket ödenmiş sermayesin en az 100.000 tl olması veya
Şirket cirosunun en az 800.000 tl olması ile veya
Şirketin en az 250.000 $ ihracat yapması veya
Yabancının ortak olması halinde sermaye hissesi % 20’den ve 40.000 tl’den az olmayacak

Önemli Notlar
a) Yabancı uyruklu kişi ilk başvuruda en fazla 1 yıllık çalışma izni alabilir ve daha sonra 2 yıl ve devamında ise süresiz şekilde çalışma izni alabilir.
b) Çalışma izni için 2 şekilde (Yurt içinden veya Yurt dışından) başvuru yapılabilir.
1) Emniyet Müdürlüğü Yabancılar şubeden 6 aylık ikamet tezkeresi alarak Çalışma Bakanlığına başvuru şekli.
2) 6 aylık ikamet tezkeresi alamıyor ise Yurt dışından Türk Konsoloslukları aracılığı ile  çalışma izni için başvuru şekli.

Türkiyeden başvuru şeklinde sadece 6 aylık ikamet tezkeresi işlemi fazladan yapılmış olur Yurt dışından başvuru işlemleri doğrudan 2 nolu işlem ile başlar.
1 NOLU İŞLEM
EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ YABANCILAR ŞUBESİ
6 AYLIK İKAMET TEZKERESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
a) 4 ADET VESİKALIK FOTOĞRAF
b) PASAPORTUN ASLI
c) TÜRKİYEDE İKAMET EDECEĞİ ADRES :
1.Yabacı uyruklu kişi Türkiyede Türk vatandaşının yanında kalacak ise
Yabancı uyruklu kişinin Türkiyede kalacağı süre içerisinde yanında kalacağı Türk vatandaşı
tarafından yabancı uyruklu kişinin konaklama barınma giderlerinin tamamını
karşılayacağını taahhüt edeceği Noterden Taahhütname
2) Türkiyede ikamet edeceği 6 aylık sürede asgari geçimini sağlayabileceği dövizi belgeleyebilmek için 3000 $ döviz bozdurma belgesi

2 NOLU İŞLEM
ÇALIŞMA BAKANLIĞI 
1 YILLIK ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
1) Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi 1 Nüsha aslı
2) Bilânço ve Gelir Tablosu; son yıla ait, vergi dairesi veya YMM onaylı 1 nüsha aslı
3) Faaliyet belgesi Ticaret odasından 1 nüsha aslı
4) En son ay SGK Sigorta bildirgesi hizmet (Personel dokümanı) ve Tahakkuk fişi
5) 6 ad.fotoğraf
6) Pasaport Türkçe tercümesi ( noter onaylı )
7) Yabancı uyruklunun Diploması (noter tastikli Türkçe tercümesi)
8) İşveren şirketin vereceği Vekaletname ( noter onaylı )
9) İkamet tezkeresi fotokopisi

3 NOLU İŞLEM
 EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ YABANCILAR ŞUBESİ
1 YILLIK ÇALIŞMA AMAÇLI İKAMET TEZKERESİ

1) İkamet Beyanname Formu (Danışman firma düzenleyecek)
2) 4 adet vesikalık fotoğraf
3) Pasaportun fotokopisi (Resimli sayfa , son giriş ve geçerlilik sürelerini gösteren sayfalar.)
4) Çalışma Bakanlığından gelen İzin yazısının aslı ve fotokopisi
5) İş verenin nüfus cüzdanı fotokopisi (İmzaya yetkili kişi)

Ankara Kurumsal Danışmanlık olarak 1987 yılından beri 25 yıldır Ankara, İstanbul ve İzmir ofislerimiz ile Yabancı şirket kuruluş işlemleri, Yabancıların çalışma ve ikamet tezkeresi işlemleri, Yerli ve yabancı sermaye yatırımcılarının otel, fabrika, hastane, okul, vb tesislerine yatırım teşvik belgesi alımı, Turizm işletme belgesi alımı, vb birçok Bakanlık işlemlerine dosya hazırlama ve işlemlerin ilgili kurumlarda takibi danışmanlık hizmetleri vermekteyiz

Saygılarımızla
Ankara Kurumsal Danışmanlık
Turgay Turan

Yabancı bakıcı çalışma izni başvurusu

YABANCI EV HİZMETLİLERİNİN ÇOCUK BAKIMI – YAŞLI VEYA HASTA BAKIMA MUHTAÇ KİŞİLERİN BAKIMI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER
A) TÜRKİYEDE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA YABANCI EV HİZMETLİLERİNİN ÇOCUK BAKIMI – YAŞLI VEYA HASTA BAKIMA MUHTAÇ KİŞİLERİN BAKIMI İÇİN ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURU ŞEKLİ
Bu başvuru şekli Türkiyede Göç İdaresinden 1 yıllık Turistik amaçlı ikamet izin belgesi almak kaydı ile başvuru dosyası hazırlanabilir

B) TÜRKİYEDE TURİSTİKAMAÇLI İKAMAET İZİN BELGESİ OLMAYAN KİŞİLERİN YURT DIŞINDAN DOĞRUDAN TÜRK KONSOLOSLUKLARINA ÖN BAŞVURU İLE TÜRKİYEDE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA BAŞVURU ŞEKLİ

Yabancı ev hizmetlisi çocuk bakımı yaşlı veya hasta bakımı işlemlerinde Türkiye’den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına doğrudan başvurularda Yabancı kişinin Göç İdaresi Müdürlüğünden en az 6 aylık ikamet izni belgesi alması şarttır (Not: yabancılara uygulamadaki mevzuatlara göre ikamet izin belgeleri 1 yıl olarak düzenlenmektedir) Türkiye’de ikamet izin belgesi almadan veya (Vize ihlali yaptığı Kaçak olduğu için Turistik Amaçlı İkamet Tezkeresi Bulunmayan Yabancılar) Yabancı uyruklunun kendi ülkesindeki Türk Büyük Elçiliğine e-devlet sistemindeki formu doldurur ve Türk Konsolosluğunun istemiş olduğu evrakları Konsolosluğa ibraz eder başvuru ile yabancıya verilen elektronik başvuru numarası ilgi tutulup Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı e-devlet sistemine gerekli belgeler online olarak taratılır ve alınan çıktı başvuru formu imzalanıp dilekçe ekindeki evraklar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim edilir ve makul sürede Çalışma Bakanlığı dosyayı inceleyip neticelendirir Alınan çalışma izni ile işveren SGK Sosyal Güvenlik Kurumuna Başvurup ev hizmetlerinde işçi çalıştırmak amaçlı Sigorta kaydı yaptırır ve her ay çalışanın sigortasını SGK Banka hesabına yatırır.