kozmetik imalat izni
kozmetik imalat izni nasıl alınır Sağlık Bakanlığı kozmetik ithalat izni Sağlık Bakanlığı kozmetik ithalat mevzuatı Sağlık Bakanlığı kozmetik mamüller ithalat izni işlemleri Sağlık Bakanlığı kozmetik ürün imalat ruhsatı izni Sağlık Bakanlığının Kozmetik ürün yönetmeliği, sağlık bakanlığı kozmetik yönetmeliği
KOZMETİK YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; kozmetik ürünlerin, yanılmaya yol açmayacak ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde, doğru ve anlaşılabilir bilgiler ile tüketiciye ulaşmasını sağlamak üzere, sahip olmaları gereken teknik niteliklerine, ambalaj bilgilerine, bildirimlerine, piyasaya arz edilmelerine, piyasa gözetim ve denetimlerine, üretim yeri denetimlerine ve denetimler sonunda alınacak tedbirlere ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik, insan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeleri ile bunların sınıflandırılması, ambalaj bilgileri ve denetimlerine ilişkin esasları kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik 24/3/2005 tarihli ve 5324 sayılı Kozmetik Kanununun 7 nci maddesine dayanılarak;
Avrupa Birliği Kozmetik Mevzuatının 76/768/EEC sayılı Konsey Direktifi ile 96/335/EC sayılı Komisyon Kararına paralel olarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;
Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
Kanun: 24/3/2005 tarihli ve 5324 sayılı Kozmetik Kanununu,
Kozmetik ürün: İnsan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeleri,
Kozmetik ürün bileşenleri: Kozmetik ürünün yapısında kullanılan, parfüm ve aromatik bileşim dışında olan, sentetik veya doğal kaynaklı her tür kimyasal madde veya preparatı,
Üretici: Bir ürünü üreten, imal eden, ıslah eden veya ürüne adını, ticarî markasını veya ayırt edici işaretini koymak suretiyle kendini üretici olarak tanıtan gerçek veya tüzel kişiyi; üreticinin Türkiye dışında olması halinde, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciyi ve/veya ithalatçıyı; ayrıca, ürünün tedarik zincirinde yer alan ve faaliyetleri ürünün güvenliğine ilişkin özelliklerini etkileyen gerçek veya tüzel kişiyi,
İyi İmalat Uygulamaları: Bir ürünün veya hizmetin belirlenen kalite şartlarını yerine getirmesine yönelik yeterli güveni sağlamak için gerekli olan bütün planlı ve sistemli faaliyetleri,
INCI: “International Nomenclature Cosmetic Ingredients” kelimelerinin kısaltması olup; uluslararası kozmetik ürün bileşenleri terminolojisini,
CTFA: “Cosmetic, Toiletries and Fragrances Association” kelimelerinin kısaltması olup; Amerika Birleşik Devletleri Kozmetik Üreticileri Birliğinin derlemiş olduğu kozmetik ürün bileşenleri sözlüğünü,
CI: İngilizce “Color Index” kelimelerinin kısaltması olup; uluslararası Boyar Madde Renk İndeks numarasını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kozmetik Ürünlerin Kategorileri, Teknik Nitelikleri ve
Ambalaj Bilgilerine Dair Şartlar
Kozmetik Ürünlerin Kategorilerine Ait Liste
Madde 5 — Kozmetik olarak değerlendirilen ürünlerin genel kategorilerini gösteren liste, bu Yönetmeliğin Ek-I’inde yer almaktadır.
Bu Yönetmeliğin Ek-V’inde sıralanan maddelerden herhangi birini içeren bir kozmetik ürün ile ilgili Bakanlık gerekli gördüğü tedbirleri alır.
Kozmetik Ürünlerin Nitelikleri
Madde 6 — Piyasaya arz edilen bir kozmetik ürün, normal ve üretici tarafından öngörülebilen şartlar altında uygulandığında veya ürünün sunumu, etiketlenmesi, kullanımına dair açıklamalara veya üretici tarafından sağlanan bilgiler dikkate alınarak önerilen kullanım şartlarına göre uygulandığında, insan sağlığına zarar vermeyecek nitelikte olmalıdır.
Kullanıcıya bilgi ve uyarıların iletilmiş olması, hiçbir şekilde bu Yönetmelik gereklerine uyma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
Kozmetik Ürünlerin İçermemesi Gereken Maddeler
Madde 7 — Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde öngörülen genel yükümlülükler saklı kalmak kaydıyla, kozmetik ürünlerin üreticileri, aşağıda belirtilenleri içeren kozmetik ürünleri piyasaya arz edemezler:
Bu Yönetmeliğin;
a) Ek-II’sinde belirtilen maddeler,
b) Ek-III’ün Kısım 1’inde verilen listedeki maddelerden, belirtilen limitler ve şartların dışında yer alanlar,
c) Sadece saçların, kılların ve tüylerin boyanması amacıyla boyar madde içeren kozmetik ürünler hariç olmak üzere, Ek-IV’ün, Kısım 1’inde belirtilenler dışındaki boyar maddeler,
d) Sadece saçların, kılların ve tüylerin boyanması amacıyla boyar madde içeren kozmetik ürünler hariç olmak üzere, Ek-IV’ün, Kısım 1’inde belirtilen boyar maddelerden belirlenen şartlar dışında kullanılmış olanlar,
e) Ek-VI’ün, Kısım 1’inde listelenenler dışındaki koruyucular,
f) Ürünün tüketiciye sunum şeklinden anlaşılacak şekilde koruyuculuk dışında bir amaçla farklı konsantrasyonların kullanıldığı ürünler hariç olmak üzere, Ek VI’ün, Kısım 1’inde listelenmiş belirtilen sınırlar ve şartların dışında yer alan koruyucular,
g) Ek-VII’nin, Kısım 1 dışındaki UV filtreleri,
h) Ek-VII’nin, Kısım 1’deki UV filtrelerinden belirtilen sınırlar ve şartların dışında yer alanlar.
Bakanlık, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilenleri içeren kozmetik ürünlerin piyasaya arzını engellemek için gerekli tedbirleri alır.
Ayrıca, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde öngörülen yükümlülüklere uymak kaydıyla, bu Yönetmeliğin Ek-II’sinde listelenen maddelerin eser miktarda varlığına, bu Yönetmeliğin 21 inci maddesine istinaden Bakanlıkça çıkarılacak olan İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzu koşullarında teknik olarak uzaklaştırılamadıkları takdirde izin verilir.
Kozmetik ürünlerin imalatında kullanılan kozmetik madde bileşenleri veya bileşimlerinin, hayvanlar üzerinde deneylerle test edilmesi ve bunların piyasaya arz edilmesi ile ilgili hususlar, Bakanlık tarafından yayımlanacak bir tebliğ ile belirlenir.
Kozmetik Ürünlerde Kullanılması Serbest Olan Maddeler
Madde 8 — Aşağıdakileri içeren kozmetik ürünler piyasaya arz edilebilir:
Bu Yönetmeliğin;
a) Ek-III, Kısım 2’sinde verilen listedeki maddelerden, belirlenen sınırlar ve şartlara uygun olanlar, aynı Ekte (g) sütununda verilen tarihe kadar,
b) Ek-IV, Kısım 2’sinde listelenenlerden, belirtilen sınırlar ve şartlara uygun kullanılmış boyar maddeler, aynı Ekte verilen tarihe kadar,
c) Ek-VI, Kısım 2’sinde verilen listedeki koruyuculardan, belirtilen sınırlar ve şartlara uygun olanlar, aynı Ekte (f) sütununda verilen tarihe kadar,
d) Ek-VII, Kısım 2’sinde verilen listedeki UV filtrelerinden, belirlenen sınırlar ve şartlara uygun olanlar, aynı Ekte (f) sütununda verilen tarihe kadar.
Ancak, birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen maddelerden bazıları, ürünün tüketiciye sunum şeklinden açıkça anlaşılan özel bir amaçla başka konsantrasyonlarda kullanılabilirler.
Boyar maddeler, koruyucular ve UV filtreleri, sözü geçen listelerde verilen tarihlerde;
a) Tamamen izin verilmiş veya,
b) Tamamen yasaklanmış (Ek-II) olacaklar veya,
c) Ek-III, Ek-IV, Ek-VI ve Ek-VII’nin ikinci kısımlarında belirlenen sürelere kadar kalacak veya,
d) Mevcut bilimsel bilgilere dayanılarak veya artık kullanılmadıkları için Eklerin tamamından silineceklerdir.
Eklerin Güncelleştirilmesi
Madde 9 — Bu Yönetmeliğin Ekleri üzerinde, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemeler göz önünde bulundurularak, gerekli değişiklikler yapılır.
İç ve Dış Ambalajda Yer Alacak Bilgiler
Madde 10 — Kozmetik ürünler, iç ve dış ambalajlarında yer alan bilgilerin, silinemez, kolayca görülebilir ve okunabilir olmaları kaydıyla satışa sunulabilir.
İç ve dış ambalajda yer alması gereken bu bilgiler aşağıda sıralanmıştır. Ancak, bu fıkranın (g) bendinde belirtilen bilgilerin pratik olarak iç ambalaj üzerine yazılamadığı durumlarda, bu bilgilerin dış ambalajın üzerinde diğer bilgilerin yanında bulunması yeterlidir.
a) Ülke içinde yerleşik üreticinin, adı veya unvanı ve adresi veya kayıtlı işyerinin adı veya unvanı ve adresi belirtilir. Bu bilgiler, sorumluya ulaşmayı engellememek kaydıyla kısaltılabilir. İthal edilen ürünlerin menşeinin belirtilmesi gerekir.
b) Beş gram veya beş mililitre altındaki ambalajlar, ücretsiz eşantiyonlar ve tek dozluk olan ürünler hariç, ağırlık veya hacim olarak ambalajlama anındaki nominal miktar belirtilir. Ağırlık veya hacim detaylarının önemli olmadığı, birden fazla birim ürünün tek ambalajda satıldığı durumlarda, birim sayısının ambalaj üzerinde belirtilmesi koşuluyla ambalaj içindeki birimlere miktar yazılması gerekmez. Eğer ambalaj içinde kaç adet ürün bulunduğu dışarıdan görülebiliyor veya ambalajın içindeki her bir ünite normalde sadece ayrı ayrı satılıyor ise, içindeki ürün sayısının ambalaj üzerinde belirtilmesine gerek yoktur.
c) Bir kozmetik ürünün minimum dayanma tarihi; normal şartlar altında depolandığı takdirde, başlangıçtaki fonksiyonlarını yerine getirmeye devam ettiği ve özellikle bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesine uyumlu kaldığı süredir. Söz konusu tarih, “minimum dayanma tarihi” ifadesi veya uygun kısaltılmış şeklini takiben;
1) Tarih yazılarak veya,
2) Ambalajın üzerinde tarihin bulunduğu yer hakkında detaylı bilgi verilerek,
belirtilmelidir. Eğer gerekir ise, ürünün bu dayanıklılığının hangi şartlarda garanti altına alındığına dair ek bilgi verilir.
Tarih açıkça ve sırasıyla ay ve yıl olarak belirtilir. Minimum dayanma süresi otuz ayı geçen ürünlerde, tarih belirtilmesi zorunlu değildir. Ancak, bu ürünlerde ürünün açılmasından itibaren tüketiciye zarar vermeden kullanılabileceği sürenin bildirilmesi zorunludur. Ürün açıldıktan sonra güvenli kullanılabileceği bu süre hakkında bilgi, Ek-VIII/a’da verilen sembolü takiben kullanma süresi ay ve/veya yıl cinsinden yazılarak belirtilir.
d) Kullanımdaki alınması gereken özel tedbirler ve özellikle, bu Yönetmeliğin Ek-III, Ek-IV, Ek-VI ve Ek-VII’sinde yer alan ve “etikette belirtilmesi zorunlu olan kullanım şartları ve uyarılar” sütununda listelenenler ve profesyonel kullanım için, özellikle saç bakımı olmak üzere alınması gerekli özel tedbirler, kozmetik ürün etiketinde belirtilecektir. Pratik açıdan buna imkan olmadığı takdirde, bu bilgiler broşür, etiket, bant veya kart şeklinde ürüne eklenerek verilecektir. Tüketiciyi bunlara yönlendirmek için bir kısaltma veya Ek-VIII’deki sembol, iç ve dış ambalajın üzerinde bulunur.
e) Üretim kodu veya üretim şarj numarası belirtilir. Kozmetik ürünün çok küçük olması nedeniyle bunun pratik olarak imkansız olması halinde bu bilgiler, dış ambalajın üzerinde bulunur.
f) Ürünün sunum şekli itibariyle açıkça belli olmadığı takdirde, ambalaj üzerinde ürünün fonksiyonu belirtilir.
g) Ürün bileşenlerinin listesi, ilave edildiği andaki ağırlıklarına göre azalan sıra ile ambalaj üzerinde belirtilir. Bu liste, “ÜRÜN BİLEŞENLERİ” veya aynı anlama gelen Türkçe veya yabancı dildeki ifadenin altında yer alır. Pratik açıdan bu mümkün olmadığı takdirde, bu bilgiler broşür, etiket, bant veya kart şeklinde ürüne eklenerek verilir. Tüketiciyi bunlara yönlendirmek için bir kısaltma veya bu Yönetmeliğin Ek- VIII’indeki sembol, iç ve dış ambalajın üzerinde bulunur.
Aşağıdakiler ürün bileşeni olarak kabul edilmezler:
1) Kullanılan hammaddelerdeki safsızlıklar,
2) Preparatın yapımında kullanılan, ancak bitmiş üründe bulunmayan yardımcı teknik maddeler,
3) Kesinlikle gerekli miktarda kullanılan çözücüler veya parfüm ve aromatik bileşiklerin taşıyıcıları.
Üreticinin, ticari sırların korunması amacıyla ürün bileşenlerinin bir veya birkaçını listeye dahil etmek istememesi durumunda uygulanacak prosedür, Bakanlıkça yayımlanacak bir tebliğ ile düzenlenir.
(Değişik dördüncü fıkra:RG-12/10/2006-26317) Parfüm ve aromatik bileşikler ve onların hammaddeleri, “parfüm” ve “aroma” kelimeleri ile tarif edilir. Ancak, bu Yönetmeliğin Ek-III, Kısım 1’inde yer alan “diğer sınırlamalar ve gereklilikler” sütununda belirtilmesi gereken maddelerin mevcudiyeti, ürün içindeki işlevlerine bakılmaksızın listede gösterilir.
Konsantrasyonu % 1’den az olan ürün bileşenleri, konsantrasyonu % 1’den fazla olanlardan sonra herhangi bir sırayla listelenebilir. Boyar maddeler, bu Yönetmeliğin Ek-IV’ünde kabul edilen CI numaraları ve isimlendirmeye göre, diğer içerik maddelerinin ardından herhangi bir sıralamaya göre listelenebilir.
Birçok renkte piyasaya verilen renkli dekoratif kozmetik ürünlerde kullanılan tüm boyar maddeler, “içerebilir” ifadesi veya “+/-” sembolü konulmak kaydıyla listelenebilir.
Bir içerik maddesi öncelikle INCI; bu olmadığı takdirde ise, CTFA veya yaygın olarak kullanılan diğer isimleriyle tanımlanır.
Bu maddenin ikinci fıkrasının (d) ve (g) bentlerinde belirtilen hususların, ebat veya şekli nedeniyle ürüne ekli bir kılavuzda belirtilmesinin pratik veya mümkün olmadığı hallerde bu hususlar, kozmetik ürüne ekli olan etiket, bant veya kartta belirtilir.
Sabun, banyo topları ve diğer küçük ürünlerde, ikinci fıkranın (g) bendinde istenen bilgilerin ebat veya şekilden kaynaklanan pratik imkansızlıklar nedeniyle ürüne ekli broşür, etiket, bant veya kartta yer alamaması durumunda, ürünün satışa sunulduğu teşhir raflarının üzerinde veya hemen yakınında bulundurulacak kılavuzda belirtilir.
Satışa hazır şekilde ambalajlanmamış, satış yerinde müşterinin isteği ile ambalajlanan veya anında satılmak üzere satış yerinde önceden ambalajlanmış kozmetik ürünler için, bu maddenin ikinci fıkrasındaki bilgilerin belirtilmesi gerekir. Kozmetik ürünlerin dolum yerleri ve dolum şartlarına dair esaslar, İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzunda düzenlendiği şekilde uygulanır.
Bu maddenin ikinci fıkrasının (b), (d) ve (f) bendlerindeki bilgilerin Türkçe olması gerekir. Ancak, ürünün dayanıklılığının hangi şartlarda garanti altına alındığına dair ek bilgi verilmesinin gerektiği durumlarda, ikinci fıkranın (c) bendinde istenen bilginin de Türkçe olması gerekir.
Etiketlerde, ürünlerin satış için sergilenmesinde ve reklamlarında kullanılan metin, isimler, ticari marka, resim, figüratif desenler veya diğer şekiller, ürünlerin gerçekte sahip olmadıkları nitelikler varmış gibi kullanılamaz. Ayrıca, bu yönde imada bulunulamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sorumluluk, Denetim ve Bildirim
Sorumluluk
Madde 11 — Kozmetik ürünlerin üreticileri, sadece bu Yönetmeliğe ve Eklerine uygun olan kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmesi için gerekli tedbirleri almakla ve İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzuna göre üretim yapmakla yükümlüdürler. Bakanlık, bu esaslara uygun olan kozmetik ürünün piyasaya arz edilmesini kısıtlayıcı, yasaklayıcı ve reddetmeye yönelik uygulamalardan kaçınır.
Denetim Esasları
Madde 12 — Kozmetik ürünlerin üretim yeri denetimleri, piyasa gözetim ve denetimi ile denetim kapsamında numune alma, uyarı, geri çekme, imha, üretim yerinin ıslahı ve kapatılması hususları Bakanlık tarafından belirlenir.
Üretici, piyasa gözetim ve denetimi için Bakanlığın talebi halinde aşağıdaki bilgileri içeren Ürün Bilgisini, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasına uygun olan etikette belirtilen adreste üç iş günü içerisinde hazır bulundurmak zorundadır.
Bu Ürün Bilgileri;
a) Ürünün kalitatif ve kantitatif yapısı; parfüm ve parfüm bileşimi olması halinde, bileşimin kodu ve tedarikçinin kimliği,
b) Hammadde ve bitmiş ürünün fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik spesifikasyonu ve kozmetik ürünün fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik spesifikasyona uygunluğuna ilişkin kontrol kriterleri,
c) İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzu hükümlerine uygun üretim metodu; üreticinin, uygun seviyede profesyonel yeterliliği veya gerekli tecrübesi olduğunu belirleyen eğitim ve çalışma belgeleri,
d) Bitmiş üründe insan sağlığı için güvenlik değerlendirmesi; bunun için üretici, ürün bileşenlerinin toksikolojik karakteri, kimyasal yapısı ve maruz kalma seviyelerini göz önüne alır. Bu amaçla, ürünün kullanımına sunulduğu hedef kitlenin veya ürünün uygulanacağı bölgenin belirgin maruz kalma özelliklerini göz önünde bulundurur. Üç yaşından küçük çocukların kullanımı için hazırlanan ürünler ile dış genital organlara haricen uygulanmak amacıyla üretilmiş kişisel hijyen ürünleri için özel güvenlik değerlendirmesi gerekir. Bu değerlendirme, 25/6/2002 tarihli ve 24796 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İyi Laboratuar Uygulamaları Prensipleri ve Test Laboratuarlarının Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılır.
Ülke sınırları içinde aynı ürünün bir kaç yerde üretilmesi halinde, üretici bu üretim yerlerinden bir tanesini bu bilgilerin hazır bulunduğu üretim adresi olarak seçebilir. Bu durumda üretici, istendiği takdirde denetlenebilmesi için, seçilen bu yeri Bakanlığa bildirmek zorundadır.
e) (d) bendindeki değerlendirmeyi yapacak yetkili veya sorumlu kişinin adı ve adresi; bu kişinin, eczacılık, veterinerlik, biyoloji, kimya, biyokimya, toksikoloji, mikrobiyoloji, dermatoloji, tıp veya eşdeğer bir bilim dalında diploma sahibi olması ve yeterli tecrübeyi haiz bulunması gerekir.
f) Kozmetik ürünlerin kullanımı neticesinde insan sağlığına olabilecek istenmeyen etkiler hakkında mevcut veriler,
g) Kozmetik ürünün veya maddenin iddia edilen etkilerini kanıtlayan bilimsel nitelikte çalışmalara dair belgeler,
h) Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin mevzuat veya diğer düzenlemelerinin gerekleri nedeniyle hayvanlar üzerinde yapılmış olan testler de dahil olmak üzere, üretici tarafından, ürünün geliştirilmesi veya ürün veya bileşenlerinin güvenlik değerlendirilmesi için hayvanlar üzerinde yapılan testlerle ilgili verilerdir.
Özellikle ticari sır ve kişisel hakların saklı kalması kaydıyla, bu maddenin üçüncü fıkrasının (a) ve (f) bentlerinde yer alan veriler kamuya açık ve kolay ulaşılabilir olacaktır.
Bu maddenin üçüncü fıkrasının (c), (d), (f) ve (g) bendlerindeki bilgilerin Türkçe veya Avrupa Birliğinde yaygın olarak kullanılan dillerden tercihen birinde olması zorunludur.
Sorumlu Teknik Eleman
Madde 13 — Üreticinin, uygun seviyede profesyonel yeterliğe ve gerekli tecrübeye sahip bir sorumlu teknik eleman bulundurması gerekir. Üretici bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyorsa sorumlu teknik elemanlık görevini kendisi üstlenebilir.
Eczacı veya kozmetik alanında en az iki yıl fiilen çalışmış olduğunu belgelemek kaydıyla kimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyologlar üretici tarafından sorumlu teknik eleman olarak görevlendirilebilirler. Sorumlu teknik eleman, İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzuna uygunluğun sağlanmasından da sorumludur. Sorumlu teknik eleman, ülke mevzuatını bilmekle yükümlüdür.
Bildirim ve Yasak
Madde 14 — Piyasaya ilk kez arz edilecek kozmetik ürün için üretici, yeni ürünü piyasaya arz etmeden önce ve piyasaya kozmetik ürün arz etmek amacıyla yeni kurulan veya faaliyet sahasını genişleten imalat ve ithalat müesseseleri, yeni faaliyetine başlamadan önce bunu bildirmek zorundadır. Üreticiler, bu Yönetmeliğin Ek-IX’unda yer alan Kozmetik Ürün ve Üreticileri Bildirim Formunu, bu Yönetmelik hükümleri uyarınca, eksiksiz ve doğru olarak doldurur ve onaylar. (Değişik son cümle:RG-12/10/2006-26317)(1) Bu formun Bakanlığa teslim edilmesiyle bildirim yapılmış sayılır.
Bu maddenin birinci fıkrasına uygun şekilde bildirimi yapılmayan kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmeleri yasaktır.
Zehir Danışma Merkezine Bilgi Verilmesi
Madde 15 — Kozmetik ürünün kullanılması sırasında bir sorun çıkması halinde hızlı ve uygun müdahale yapılabilmesi amacıyla, ürün piyasaya arz edilmeden önce, ürünün formülünün ve istenen diğer bilgilerin, bu Yönetmeliğin Ek-X’unda yer alan Zehir Danışma Merkezine Bildirim Formu üzerinde doldurularak, Bakanlık Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı bünyesindeki Zehir Danışma Merkezine verilmesi gerekir. Söz konusu formül, ürün bileşenleri INCI adlarına göre düzenlenerek, hacim veya miktar oranlarının aralıklar şeklinde belirtilmesi suretiyle ve mühürlenmiş kapalı zarf içinde teslim edilir. Bu mühürlenmiş kapalı zarf, Zehir Danışma Merkezine elden teslim edilebilir veya iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderilebilir. Bakanlık, bu bilginin yalnız sözü edilen müdahale amacıyla kullanılmasından sorumludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Analiz Metotları ve Kozmetikte Kullanılmasına İzin Verilenler Dışındaki Maddelerin Kullanılmasına İlişkin Özel Esaslar
Analiz Metotları
Madde 16 — Bakanlık tarafından, güncel teknik gelişmeler paralelinde;
a) Kozmetik ürünlerin yapısını kontrol etmek için gerekli analiz metotları,
b) Kozmetik ürünlerin kimyasal ve mikrobiyolojik saflık kriterleri ve bu kriterleri kontrol için metotlara dair gerekli tebliğler,
yayımlanır.
Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen Diğer Maddelere İlişkin Özel Esaslar
Madde 17 — Bu Yönetmeliğin 7 nci ve 9 uncu madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen maddeler listesi dışındaki diğer maddelerin, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde kullanılmasına aşağıdaki şartlarda izin verilebilmesi Bakanlığın yetkisindedir:
a) İzin, üç yıllık bir süre ile sınırlandırılır,
b) İzin verilen madde veya preparatlardan üretilen kozmetik ürünler, Bakanlık tarafından kontrol edilir,
c) Bu tür kozmetik ürünler Bakanlığın belirleyeceği farklı bir şekilde işaretlenir.
Bakanlık; bu maddenin birinci fıkrasına göre verdiği yeni izin hakkında, iznin verilmesi tarihinden itibaren iki ay içinde Dış Ticaret Müsteşarlığı vasıtasıyla Avrupa Birliği Komisyonunu bilgilendirir.
Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca verilen üç yıllık sürenin sona ermesinden önce Bakanlık; Dış Ticaret Müsteşarlığı vasıtasıyla Avrupa Birliği Komisyonuna, birinci fıkraya göre ulusal kapsamda izin verdiği maddelerin, kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen maddeler listesine alınması için destekleyici bilgi ve belgeler ile başvuruda bulunabilir. Bu durumda, Bakanlık tarafından bu maddenin birinci fıkrasına göre verilen izin, birinci fıkranın (a) bendindeki üç yıllık süre dikkate alınmaksızın, listeye alınması için yapılan başvurudan sonra bir karar alınana kadar yürürlükte kalır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
İdari Yaptırımlar
Madde 18 — Bir kozmetik ürünün bu Yönetmeliğin gereklerine uygun olmasına rağmen, sağlık için bir tehlike oluşturduğu tespit edilir ise Bakanlık, Ülke sınırları içinde bu ürünün piyasaya arz edilmesini geçici olarak yasaklar.
Kontrol sonucunda ürünün genel sağlık yönünden güvenli olmadığının tespit edilmesi halinde, masrafları üretici tarafından karşılanmak üzere Bakanlık;
a) Ürünün piyasaya arzının yasaklanmasını,
b) Piyasaya arz edilmiş olan ürünlerin piyasadan toplanmasını,
c) Ürünlerin, güvenli hale getirilmesinin imkansız olduğu durumlarda, taşıdıkları risklere göre kısmen veya tamamen imha edilmesini,
d) (a), (b) ve (c) bendlerinde belirtilen önlemler hakkında gerekli bilgilerin ülke genelinde dağıtımı yapılan iki gazete ile ülke genelinde yayın yapan iki televizyon kanalında ilanı suretiyle risk altındaki kişilere duyurulmasını
Sağlar.
Risk altındaki kişilerin yerel yayın yapan gazete ve televizyon kanalları vasıtasıyla bilgilendirilmesinin mümkün olduğu durumlarda bu duyuru yerel basın ve yayın organları yoluyla risk altındaki kişilerin tespit edilebildiği durumlarda ise bu kişilerin doğrudan bilgilendirilmesi yoluyla yapılır.
Böyle bir durumda Bakanlık, Dış Ticaret Müsteşarlığı vasıtasıyla Avrupa Birliği Komisyonunu, geçici yasaklama kararına esas olan gerekçe ve kanıtları da belirterek ivedilikle bilgilendirir ve yapılacak görüşmelerin sonuçları doğrultusunda gerekli değişiklik ve düzenlemeler Bakanlık tarafından yapılır.
Bu Yönetmeliğe uygun olan kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmesi hakkında kısıtlama veya yasaklama getirilmesi ile ilgili kararlarda kesin gerekçeler Bakanlıkça belirtilir. Kararlarda, alınması gereken tedbirler ile bu Yönetmeliğe ve diğer ilgili mevzuata uygunluk sağlanmak üzere belirlenen süreler, ilgili tarafa bildirilir.
Cezaî Müeyyideler
Madde 19 — Bu Yönetmeliğe ve bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak yürürlüğe konulan mevzuat hükümlerine uymayanlar hakkında fiilin mahiyeti ve niteliğine göre, 24/3/2005 tarihli ve 5324 sayılı Kozmetik Kanunu, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun, Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.
Kılavuz
Madde 20 — Bu Yönetmeliğin uygulanmasını göstermek amacıyla Bakanlıkça gerekli kılavuzlar yayımlanır ve yayımlanan kılavuzların hükümleri, bu Yönetmelik ile birlikte uygulanır.
Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik
Madde 21 — 8/4/1994 tarihli ve 21899 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1 — Bu Yönetmeliğin yayımlanmasından önce kozmetik ürün üretimine veya ithaline dair izin almak üzere Bakanlığa yapılan başvurular, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesine göre piyasaya arz öncesi bildirim olarak kabul edilerek sonuçlandırılır.
Geçici Madde 2 — Üretim/ithal izni olan ve piyasada bulunan kozmetik ürünler için, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesi uyarınca, Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren altı ay içerisinde Bakanlığa bildirimde bulunulması zorunludur.
kozmetik imalat izni, Bakanlık, ürün güvenliğine halel getirmemek kaydıyla, üretim veya ithal izni almış, 5324 sayılı Kozmetik Kanununda öngörülen şartları yerine getirmiş ancak bu Yönetmeliğin gereklerine tam olarak uygun olmayan kozmetik ürünlerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde satılmasına, bu Yönetmeliğin yayımlanmasından itibaren otuzaltı aya kadar süre tanıyabilir.
Yürürlük
Madde 22 — Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 23 — Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.
Kurumsal Danışmanlık 20 yılı aşkın ülke genelinde hizmet vermektedir
Bu yazı 2.048 defa incelenmiş ve kozmetik imalat izni kategorilerinde kayıtlıdır.
İlgili Diğer Konular
, alkol satış kozmetik, " kemzetik güvenlik değerlendirmesi" yapılır, "kozmetik yönetmeliği" Önemlİ noktalar, 011 yılından itibaren kozmetik ürünlerinde sağlık bakanlığı tarım bakanlığı onayları kaldırılmış, 12530815320, 2 ci el parfumerı isyeri, 8690742300050, açık parfüm belgeleri, açık parfüm broşür, açık parfüm broşürleri, açık parfüm için izin, açık parfüm için izin gerekir mi, açık parfüm için sağlık bakanlığı izni, açık parfüm için sağlık bakanlığının onay belgesi, acik parfum icin saglik raporu avrupa ya, açık parfüm için sorumlu teknik eleman, açık parfüm için tarım müdürlüğü izni, açık parfüm imalat izni, açık parfüm imalat prosedürü, açık parfüm imalat prosüdürü, açık parfüm imalat ruhsatı, açık parfüm imalathane açma, açık parfüm imalathane açmak, açık parfüm imalatı için belge nasıl alınır, açık parfüm imalatı için gereken evraklar, açık parfüm imalatı için gerekli evraklar, açık parfüm imalatı için gerekli işlemler neler, açık parfüm imalatı için gerekli malzemeler, açık parfüm imalatı için gerekli şartlar, açık parfüm imalatı için izin, açık parfüm imalatı için yer seçimi nasıl olmalı, açık parfüm imalatı kurmak, açık parfüm imalatı yasakmı, acık parfüm imalatında gerekli evraklar, açık parfüm izin için gerekli belgeler, açık parfüm izinleri, açık parfüm izni, açık parfum izni almak, açık parfüm izni nsl alınır, açık parfüm mevzuatı, açık parfüm nasıl İMALATI, açık parfüm nasıl izin veriliyor, açık parfüm nereden ithal ediliyor, açık parfum ruhsat, açık parfüm ruhsatı, açık parfüm sağlık bakanlığı izin belgeleri, açık parfüm satış ruhsatı, açık parfüm telif hakkı nasıl alınır, açık parfüm tesisi nasıl kurulur şartları, açık parfüm üretim belgesi nerden alınır, açık parfüm üretim izin belgesi, AÇIK PARFÜM ÜRETİM İZNİ ŞARTLARI, açık parfüm üretim tesisi açma maliyeti, açık parfüm üretimi için gereken evraklar, açık parfüm üretimi için gereken prosedrler, açık parfüm üretimi için gerekli belgeler, açık parfüm yapımı, açık parfüm yönetmeliği, açık parfümde sağlık bakanlığı onayı nasıl alınır, açık parfümü üretebilmek için hammaddeyi nerden alabilirim, ahır rushatı, ahıskalılara vatandashlık, alkol ithalat izin ve prosedürleri, alkolsÜz parfÜm yapimi, amerika da kozmetikte ilgili istenen belgeler, amerikada kozmetik ürün ihrac etmek, amerikada yasaklanan parfümün adı, ankara da el yapimi sabun yapan yerler, ankara da sabun yapan kimyagerler, ankara el yapımı sabun imalatanesi, ankara inan kozmetik, ankara kozmetik, ankara kozmetik ambalaj, ankara kozmetik dolum, ankara kozmetİk fason İmalat dolum paketleme, ankara kozmetik imalat yerleri, ankara kozmetik imalatçıları, ankara kurumsal danışma, ankara parfüm imalatçıları, ankara renklİ kozmetİk fabrİkalari, ankara renkli kozmetik üreticileri, ankara sabun imalatı, ankara sabun üretim, ankara sağlık bakanlığı kozmetik bölümü, ankara yerel kozmetik imaltçılar, ankara'da sabun yapan kimyagerler, ankarada parfümde fason üretim izni veren yerler, ankarada sabun nerden alınır, ankarada sabun üretimi yapan yerler, ankarada üretim yapan kozmetik fabrikalar, ankaradaki dekarasyon ve kozmetik yerleri, ankaradaki kozmetik imalatçıları listesi, ankarakozmetikimalat, ankarda parfum imalatı, araç kokusu ankara, arz kozmetik tarım, avrupa birliğine kozmetik kaydı nasıl yapılır, avrupa ve amerikada yasaklı kozmetik boyalarının color indexleri, bilgi kozmetik ankara, birim cosmetic, bitkisel kozmetik üretim izni nereden alınır, bitkisel sabun üretim ruhsatı, bitkisel ürünlere üretim ruhsatı nasıl alınır, bitmiş üründe insan sağlığı için güvenlik değerlendirmesi, bitmiş üründe insan sağlığı için güvenlik değerlendirmesi için sertifika, bİtmİŞ ÜrÜnde İnsan saĞliĞi Üzerİnde gÜvenlİk deĞerlendİrme, club, cosmatic belgesi için gerekli sertifikalar, cosmetic, danismanlik, danışmanlık ankara kozmetik, dermatoloji krem tup imalat yerleri turkiye, doğal kozmetik imalatı için gerekli belgeler, doğal sabun imalat izni, doğal sabun imalatane resimleri, doğal sabun imalatı, doğal sabun imalatını yapmak için prosedür, doğal sabun üreticilerine ruhsat verirken, doğal sabun üretim izin belgesi, doğal sabun üretim izinleri, doğal sabun üretim izni, doldurma parfüm imalathane, doldurma parfüm işyeri açmak için gerekli belgeler, doldurma parfüm işyeri açmak istiyorum, dolum parfumerı acmak, dore kozmetik ankara, dore kozmetik ankara şubesi, el sabunu üretim izni, el sabunu üretim izninasıl alınır, el yapımı bitkisel sabun üretim izni nereden alınır, el yapımı doğal sabun izni için gereken prosüdür, el yapımı sabun imalatçıları birliği, el yapımı sabun ruhsat, el yapımı sabun üretim izni, el yapimi sabunda danışman kimyager, erzurum, eşantiyon parfüm ankara postada, ev altına imalathane izni, ev sabun yapımı sağlık bakanlığından onay nasıl alınır, ev sabunu ruhsat, ev yapımı krem imalat izni, ev yapımı sabun üretim izni, ev yapımı sabunlar kozmetik yönetmeliğine girer mi, evde kozmetik uretim yonetmeligi, evde sabun ımalathanesı için ruhsat, ezzacılar kozmatik fabrikasında calışırmı, FABRİKA DANIŞMA YERİ NASIL OLMALI, fason kozmetik üreticileri, fason kozmetik üretimi istanbul, fason kozmetik üretiminde dikkat, fason krem dolum, fason krem üretimi yapan firma, fason sabun imalatı, gıda iş bitirme, hayvan kozmetik üretim izni, imalat izni, imalat kısaltması, İmalatçı Üretim Kodu, imalathane nasıl olmalı, imalathane nasıl olmalıdır, imalathanede istenen sağlık belgeler, İMALATHANELERDE İSTENİLEN ŞARTLAR, INCI, incı adlarına göre formül nasıl yazılır, inci kodları sağlık bakanlığı, ingilizce renk kısaltmaları, istanbul kozmatik yapımı imalat yerleri, İSTANBUL KOZMETİK İMALAT İZNİ OLAN FİRMALAR, istanbul kozmetik imalatına uygun yerler, istanbul kozmetik uretim yeri, ithal açık parfüm imalatı, ithal parfum satmak yasakmı, ithalat izin belgesi çıkartmak kozmetik, iyi bir kozmetik imalatı nasıl olur, Kılavuz kozmetik fabrikaları Türk, kimya imalathane açmak için şartlar nelerdir, kimya imalathanesi açmak, kimya imalathanesi için ruhsat nasıl alınır, kimya teknisyeni kendi imalathanesini açabiliyormu, kimya uretim izni nasil alinir, kimya ürünleri üretim izinleri, kimyager imalathane açabilir mi, kimyagerim ve imalathane açmak istiyorum, kimyasal malzeme üretim izni nasıl alınır, kimyasal preparat üretim izinleri, kimyevi imalathane açmak için şartlar nelerdir, kiralık kozmetik imalathanesi, kiralık parfüm dolum işyeri, kosmetik krem üretim izni, kozmatik imalathanesi, kozmatik ürün imalatı hakında kanun, kozmatİkte Üretİm İzİn belgesİ, Kozmetik, kozmetik açma sertifikası, kozmetik ambalaj nasıl olmalı, kozmetik ankara, kozmetik bildirim formu için gereken evraklar, kozmetik bildirimi izin sayılır mı, kozmetik bildirimi nasıl yapılır, kozmetik bildirimi NEREYE YAPILACAK, kozmetik bitmiş üründe insan sağlığı için güvenlik değerlendirmesi, kozmetik bölümü, kozmetik danışma ankara, kozmetik denetçiliği, kozmetik denetçiliği eğitimi ankara, kozmetik dolum izni nasıl alınır, kozmetik dolumu ruhsat işlemleri, kozmetik fabrikası açmak için gerekenler b, kozmetik fason uretim, kozmetik fason üretim izni için gerekenler, kozmetik güvenlik değerlendirme formu, kozmetik güvenlik değerlendirmesi danışman, kozmetik için ruhsat nerden alınır, kozmetik imalat izni, kozmetik imalat izni kimler alabilir, kozmetik imalat izni nasıl alınır, kozmetik imalat iznini kim verir, kozmetik imalat örnekleri, kozmetik imalat üretim yeri, kozmetik imalat yönetmeliği, kozmetik imalatanesi nasıl olmalı, kozmetik imalatcılar yer için, kozmetik imalatçıları türkiye, kozmetik imalathane ruhsatı, kozmetİk İmalathanelerİnde, kozmetik imalathanesi, kozmetik imalathanesi açmak icin, kozmetik imalathanesi icin gereken sartlar nelerdir, kozmetik imalathanesi için olması gereken birimler, kozmetik imalathanesi nasıl olmalı, kozmetik imalathanesi özellikleri, kozmetik imalathanesi satılık, kozmetik imalathanesi sorumlu teknik eleman, kozmetik imalatı, kozmetik imalatı için alınması gereken çevre izinleri, kozmetik imalatı için bildirim formu, kozmetik imalatı için izin, kozmetik imalatı için ruhsat alınması gerekir mi, kozmetik imalatı istenen şartlar, kozmetik imalatı işyeri açma şartları, kozmetik imalatı nasıl yapılmalı, kozmetik imalati ruhsati, kozmetik imalati ruhsati nereden alinir, kozmetik imalatı yeri nasıl olmalı, kozmetik imalatına uygun imalat hane, kozmetik imalatında sorumlu müdür, kozmetik imalatında sorumlu teknik eleman, Kozmetik imalatında temel konular, kozmetik imalethanesi acmak için istenilen ler, kozmetik ithaatında kimyager şartı, kozmetik ithal danismanlik sirketleri, kozmetik ithalat mevzuatı, kozmetik ithalatı mevzuatı, KOZMETİK İTHALATINDA İSTENEN ŞARTLAR, kozmetik ithalatının yasaklanması, kozmetik izni alan firmalar, kozmetik izni nasıl alınır, kozmetik kanunu, kozmetik kimya .üretici firmanin firma icinde calisma bölümleri nelerdir, kozmetik mamüller ithalat izni işlemleri, kozmetik paketleme izni nereden alınır, Kozmetik preparatların korunması nasıl olur, kozmetik ruhsatı nasıl alınır, kozmetik satabilmek için alınan belgeler, kozmetik şirketi için sağlık bakanlıgından alınacak belgeler, kozmetik üretilen bina sağlık bakanlığınca nasıl olmalı, kozmetik üretim ambalaj, kozmetik üretim belgesi, kozmetik üretim belgesi nasıl alınır, kozmetik üretim bildirim belgesi, kozmetik üretim danışmanı, kozmetik üretim ekleri, kozmetik üretim elamna, kozmetik üretim elemanları, kozmetik üretim firmaları ankara, kozmetik uretim firmasi acma, kozmetik üretim imalat izni için gerekli belgeler, kozmetik üretim izin danışmanlık firmaları, kozmetik üretim izni, kozmetik üretim izni başvurusu için danışmanlık firmaları, kozmetik üretim izni danışman firma, kozmetik üretim izni danışmanlık, kozmetik üretim izni nasıl alınır, kozmetik uretim izni nereden alınır, kozmetik üretim kodu kontrolü, kozmetik üretim öncesi faaliyet, kozmetik üretim ruhsatı, kozmetik üretim ruhsatı nasıl alınır, kozmetik üretim teknik eleman, kozmetik üretim tesis, kozmetik üretim tesis özellikleri, kozmetik üretim tesisi açma, kozmetik üretim tesisi açma prosedürleri, kozmetik üretim tesisi gerekli şartlar, kozmetik üretim tesisi nasıl yapılır, kozmetik üretim yeri, kozmetik üretim yeri açma işlemleri, kozmetik üretim yeri açma izin, kozmetik üretim yeri açma izni, kozmetik üretim yeri açmak, kozmetik üretim yeri denetim, kozmetik üretim yeri inglizce, KOZMETIK URETIM YERI IZIN ŞARTLARI, kozmetik üretim yeri izinleri, kozmetik üretim yeri nasıl olmalı, kozmetik üretim yeri nasıl olmalıdır, kozmetik üretim yeri özellikleri, kozmetik üretim yeri sağlık bakanlığı esas, kozmetik üretim yerinin sağlık bakanlığınca belirlenen esaslar, kozmetik üretim yerleri nasıl olmalı, kozmetik üretim yönetmeliği, kozmetik üretimde kullanılan hayvan barkodları, kozmetik üretimi için gerekli sertifikalar, kozmetik üretimi için nerelerden izin almam gerekli, kozmetik üretimi ruhsatı nerden alınır, kozmetik üretimi sağlık bakanlığı bildirimi nasıl yapılır, kozmetik üretmek için kimyager gerekli mi, kozmetik ürün dolum izinleri, kozmetİk ÜrÜn İmalat hane Üretİm yerİ aÇmak, kozmetik ürün imalathane açma yönetmeliği, kozmetik ürün imalathaneleri açma koşuulları, kozmetik ürün imalatı için gerekli belgeler, kozmetik ürün ithalatı kimyagerlik, kozmetik ürün izni prosedürü, kozmetik ürün üretim izni, Kozmetik ürün yönetmeliği, kozmetik üründe kontrol kriterleri, kozmetik ürünler için saglık bakanlıgından nasıl onay alınır, kozmetik ürünler nasıl ihraç edilir, kozmetik ürünler nasıl kontrol edilir, kozmetik ürünler şirketleri amaç ve konusu, kozmetik ürünlerde hayvan testleri yasakmı, kozmetik ürünlere nasıl ruhsat alınır, kozmetik ürünleri imalatı izni, kozmetik ürünleri izin alınması, kozmetik ürünleri üretim izni bilgisi, kozmetik ürünlerin "İyi İmalat uygulamaları" kılavuzu, KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE AMBALAJLAMA NASIL OLMALI, kozmetık urunlerını nerden alabılırım, kozmetik ürünü imal için izin almak, kozmetik ürünün fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik spesifikasyona uygunluğuna ilişkin kontrol kriterleri, kozmetik yasaklanması tarihli resmi gazete, kozmetik yeri açma belgesi, kozmetik yönetmeliği, kozmetik yönetmeliği ekleri, kozmetik yönetmeliği hakkında, KOZMETİKLER İYİ İMALAT UYGULAMALARI KILAVUZ, kozmetikte örnek ürün güvenlik değerlendirmesi, kozmotik, kozmotik imalat izin formu, krem dolum ruhsati, krem imalat, krem ımalatı ıcın aranan sartlar nelerdır, krem imalatı ile ilğili temel bilğiler, krem imalatı sorumlu, krem kozmetik imalathane, krem kozmetik üretme izni, krem kozmetik yasası, krem üretim izni alnması, krem üretimi için gerekli şartlar sağlık bakanlığı, krem üretimi için onay gereklimi, krem üretimi izni, krem üretimi kimyager yönetmelik, krem yapılır fason, krem yapımı ruhsat, kremlere tarim bakanliği onayi nasil alinir, küçük kozmetik üretim tesisi nasıl yapılır, kurumsal danışmanlık açık parfüm, kurumsal danışmanlık faaliyet kodu, Nasıl araç kokusu yapılır, numune kremi türkiyede imal etmek, örnek kozmetik ürünlerde bitmiş üründe insan sağlığı için güvenlik değerlendirmesi, ortak parfüm imalathanesi, oto koku imalatı, oto koku nasıl imal, oto koku nasıl yapılır, oto koku üretici, oto kokuları nasıl yapılır, oto kokusu imalatı için sağlık bakanlığı onayı, oto kokusu imalati nasıl yapılır, oto kokusu izni, oto kokusu nasıl, oto kokusu nasıl yapılır, oto kokusu üretim hattı, oto kokusu üretim izni başvurusu nasıl yapılır, oto kokusu üretim makinası satın alacağım, oto parfümü sağlık bakanlığı nolu izini, oto ve ev kokulari ithalat mevzuati, otogaz, parfum ambalajı telif hakkı nasıl alınır, parfüm broşürleri, PARFÜM DANISMA, parfüm dolum işyerleri, parfÜm dolum İznİ ruhsati, parfüm dolum ruhsatı ne kadara mal olur, parfüm dolum tesislerin özellikleri, parfüm dolum ve hammadde, parfüm dolum yerlri ruhsatlandırılması, parfüm fabrikalarında biyologlar çalışırmı, parfüm için gereken belgeler, PARFÜM İÇİN ÜRETİM İZNİ, parfum imalat ankara, parfum ımalat hane, parfum ımalat hanesi, parfüm imalat yeri izin belgesi, parfüm imalatçıları, PARFÜM İMALATHANE, parfüm imalathanesi, parfüm imalathanesi açma prosedürü, parfüm imalathanesi açmak için gerekli belgeler, parfüm imalathanesi izinleri, parfüm imalathanesi kurmak, parfüm imalatı açmak için sağlık bakanlığından alınan belgeler, parfüm imalatı için gereken şartlar, parfüm imalatı için gerekli evraklar ve şartlar, parfüm imalatı için gerekli işlemler, parfum imalati icin gerekli seyler, parfüm imalatı için marka tescili nasıl alınır, parfüm imalatı iyi imalat, parfüm imalatı ruhsatı, parfüm imalatı sağlık bak, parfüm imalatı yapım yerleri ankara, parfüm imalatına eleman, parfüm imalatına eleman alımı, parfüm imali için kimyager, parfüm ithalat mevzuatı, parfüm ithalatı, parfüm ithalatı için ne tür izinler almak gerekir, PARFÜM İTHALATI MEVZUAT KODLARI, parfüm izni, parfüm izni alabilecek kimyager, parfüm izni için kimyager, parfum koku ithalat izin formu, parfüm kozmetik fabrikası atık yönetmeliği, parfüm şirketleri ankara biyolog alımı, parfüm üretim izin belgesi alma prosedürleri, parfüm üretim izinlerini nasıl alabilirim, parfüm üretim izni, parfüm üretim izni alma şartları, parfüm üretim izni almak için gerekenler, parfüm üretim izni inci kod, parfüm üretim kanunları, parfüm üretim onayı, parfüm üretimi açma yetkisi, parfüm üretimi için kimyager, PARFÜM ÜRETİMİ TESİSİ NASIL YAPILIR, parfüm üretme ruhsatı, parfüm üretmek için kimyager gerekirmi, parfüm yapım izni, parfüm yapımı için izin alma şartları, parfüm yapımı için saglık bakanlık onayı, parfüm yapımı izni, parfumun imalat ti, rengli kozmatik imalatcıları, renkli kozmetik imalat, renkli kozmetik imalat ankara, renkli kozmetik imalatı, renkli kozmetik üreticileri, Rente Kar, sabun çalışma izni ve sicili, sabun için üretim izni nereden alınır, sabun ımalat, sabun imalat izni nasıl alınır, sabun imalat sağlık bakanlığı, sabun imalathane mevzuatı, sabun imalathanesi, sabun imalathanesi açma, sabun ımalathanesı ıcın ruhsat nasıl alınır, sabun imalathanesi kurmak, sabun imalathanesi kurmak için nerelerden izin alınır, sabun imalatı ankara, sabun imalatı için alınması gerekli sertifikalar, sabun imalatı için gereken belgeler, sabun imalatı için gerekli belgeler, sabun imalatı için gerekli evraklar, sabun imalatı için izin alma, sabun imalatı izni, sabun imalatı izni nereden alınır, sabun İmalati ruhsati kİm verİr, sabun İmalati ruhsati nasil alinir, sabun ithalatında istenen kontrol belgeleri, sabun nerden alınır, sabun ruhsat, sabun Tarim Bakanligi Istanbul danisma, sabun üretim izinleri, sabun üretim izni almak, sabun üretim izni nasıl alınır, sabun üretim tesisi prosedürler, sabun üretim yeri açmak, sabun üretim yerleri ruhsat, sabun üretimi için şirket açlış gerekli belge başvuru, sabun üretimi izin, sabun yapimi icin nasil izin alinir, saç boyalarının imalat yeri nasıl olmalıdır, sac kremi imalatin tarifi, sağlık bakanlığı açık parfüm imalat ruhsatlandırma, sağlık bakanlığı açık parfüm onayı örneği, sağlık bakanlığı açık parfüm ruhsatı, sağlık bakanlığı duyuru teşhir üniteleri, sağlık bakanlığı duyuru teşhir üniteleri imalatı, sağlık bakanlığı gıda dışı üretim izni nasıl alınır, saglik bakanligi imalat hane acma proseduru, sağlık bakanlığı izinlerini alan danışmanlık firmaları, sağlık bakanlığı kozmetik bildirimi nasıl yapılır, sağlık bakanlığı kozmetik fason nasıl yaptırılır, Sağlık Bakanlığı kozmetik ithalat izni, sağlık bakanlığı kozmetik ithalat izni alan firmalar, sağlık bakanlığı kozmetik ithalat sorumlu teknik eleman kimyager, saĞlik bakanliĞi kozmetİk kanunu, SAĞLIK BAKANLIĞI KOZMETİK KANUNU ÜRÜN İNCİ KODU, saglık bakanlıgı kozmetik kimyager, sağlık bakanlığı kozmetik sorumlu teknik eleman, sağlık bakanlığı kozmetik üretim izni olan firmalar, Sağlık Bakanlığı kozmetik ürün imalat ruhsatı izni, sağlık bakanlığı kozmetik ürünlerde mikrobiyolojik analiz metotları, sağlık bakanlığı kozmetik ve kimya sanayi yönetmeliği, saglik bakanligi kozmetik yone, sağlık bakanlığı kozmetik yönetmeliği, sağlık bakanliğı krem müsadesi için gerekli evraklar, sağlık bakanlığı onayı nasıl kontrol edilir, sağlık bakanlığı parfüm dolum ruhsatı için para talep ediyor mu, sağlık bakanlığı ruhsatlandırma sabun imalatı, sağlık bakanlığı sabun üretim, sağlık bakanlığı sabun üretim yönetmeliği, saglik bakanligi uretim danismanlik, sağlık bakanlığı üretim izni nasıl alınır, sağlık bakanlığıkozmetik ürün kodları, SAĞLIK BAKANLIĞINDAN İZNİ OLAN KOZMATİK ÜRÜNLERİ, saĞlik bakanliĞindan onay alinmadan Üretİm yasakmi, saglık bakanlıgından parfum ithalatı izni alan firmaların irtibat bilgileri, sağlık bakanlığından üretim izni alınması, Sağlık bakanlığının izin verdiği kısaltmalar, sağlıkbakanlığı üretim izni şartları, sanayi ve ticaret bakanlığı parfüm üretim yönetmeliği, Sanayi-bakanlığı sabun imalat izni, satılık dökme parfüm imalathanesi, satilik kozmetik imalatçıları, satılık kozmetik imalathanesi, satılık parfüm imalathanesi, satılık parfüm imalatı, satılık porfum imalat yeleri, şirket kuruluş amaç konu maddeleri kozmetik ve parfümeri, şirket kuruluşu amaç kozmetik örnekleri, sorumlu teknik eleman, sorumlu teknik eleman kozmetik kurumsal danışmanlık, ssk muvafakatname örneği, tarım bakanlıgı kozmetik uretim izni, tarim bakanliĞi kozmetİk yÖnetmelİĞİ, tarım bakanlığından kozmetik üretim izni alma koşulları, tescilli satılık parfüm ismi, toiletry and fragrance kozmetik birliği, tÜrk sanayİ ve kozmetİk bakanliĞi yasakli ÜrÜnler, turkiye kozmetik hammadde yi nerden aliyor, türkiyede cilt analizi için nereden izin alınması gerekir, türkiyede kozmatik ürünlerde nerde imalat ediliyor, türkiyedeki parfüm üretim yerleri, uçucu aromatik bileşik satışı, Uluslararası kozmetik, uluslararası kozmetik ürün bileşenleri terminolojisi, ürün ihraç etmek istiyorum, ürün imal etme izni nasıl alınır, ürünlerin arkasindaki s.b. neyin kisaltmasi, ürünlerin bileşenlerini uluslararası kozmetik ürün bileşenleri terminolojisi adlarına göre nasıl düzenlenir, web, yasakli color indexler, yön kozmetik, yön kozmetik ankara, zehir danışma izin, zehir danışma merkezi nedir ve nasil faaliyet gösterir?
