Turizm otelde yabancı personel çalışma izni

Turizm otelde

Türkiye’de bulunan turizm işletmelerinde çalışmak isteyen yabancıların başvuruları bu sektörde değerlendirilir. Turizm sektöründe çalışma izni başvurusunda bulunmak isteyen işveren veya yabancılar, başvuru sırasında aşağıdaki belgeleri de ibraz etmek zorundadırlar.

yabancıların personel çalışma izni

Belgeli işletmelerde KOTA uygulaması

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunun 18. maddesinin, 4817 Kanunun 31. maddesi ile değişik (a) bendinde; “Belgeli işletmelerde Bakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen izinle yabancı uzman personel ve sanatkarlar çalıştırılabilir.
Ancak bu şekilde çalıştırılan yabancı personelin miktarı toplam personelin %10’unu geçemez. Bu oran Bakanlıkça %20’ye kadar artırılabilir.” denilmektedir.

Turizm sektörü yabancı personel çalışma izni

TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSUNDA İBRAZI ZORUNLU BELGELER :

YABANCI ÇALIŞANDAN İSTENİLEN BELGELER:

1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na hitaben yazılmış çalışma izni talep dilekçesi,

2. (4 nüsha / 3 sayfa, son altı ay içerisinde çekilmiş fotoğraflı, işveren ve yabancı personel tarafından imzalanmış gerçek nüshalar),

3. Türkçe tercümeli ve Noter / Konsolosluk Onaylı Pasaport sureti,

4. Türkçe tercümeli ve Noter / Konsolosluk Onaylı Diploma sureti

5. Özgeçmiş (1 adet / 2 sayfa, Türkçe olarak düzenlenecektir.)

6. Türkiye’den yapılacak başvurular için geçerli İkamet Tezkeresi noter onaylı sureti (Öğrenim amacıyla verilen ikamet izni hariç, İkamet Tezkeresinin süresinin en az altı ay olması ve başvurunun bu süre içerisinde yapılması zorunludur. Aksi halde yabancı yurt dışında uyruğunda bulunduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine başvurusunu yapacaktır.)

7. Yabancının alacağı göreve uygun bonservis (Belgeli işletmeler için gerekli)

8. Bağ-Kur kaydı ve borcu olmadığına dair yazının aslı. (Yabancının şirket sahibi veya şirket ortağı olması durumunda gerekli)

Turizm sektöründe yabancıların çalışma izni

KURUM / KURULUŞTAN iSTENİLEN BELGELER:

1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hitaplı çalışma izni talep dilekçesi,

2. Kurumun halen çalışan Türk ve yabancı tüm personel sayısını gösteren son aya ait Sigortalı Hizmet Listesi,

3. Kurumun son yıla ait, vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı Bilanço ve Kar/Zarar Tablosu,

4. Kuruluş yabancı sermayeli ise; Kurumun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya kuruluşça onaylı örneği,

5. İşyerinin bir önceki yıla ait en az 40.000 USD veya muadili döviz sağladığına ilişkin döviz bozdurum belgesinin aslı. (Belgeli işletmeler için gerekli)

6. İş sözleşmesi

7. Faaliyet belgesi.(Belgesiz işletmeler için gerekli)

8. Turizm İşletme Belgeli,Turizm Yatırım Belgeli veya Seyahat Acenta Belgeli ise buna ilişkin belgenin örneği.

9. Firma belgeli değil ise bunu belirtir dilekçe.

Yabancıların Türkiyede çalışma izni işlemleri

Ankara Kurumsal Danışmanlık 20 yılı aşkın süredir ülke genelinde mevzuat ve kanunlar çerçevesinde Yabancı sermaye şirket yatırımları

yabancı personel çalışma izni işlemleri için dosya hazırlama ve ilgili kurumlarda işlemlerin takibi danışmanlık  hizmetleri vermektedir

Saygılarımızla