Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri

Türk vatandaşlığına başvuru yapmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin başvuru işlemleri sürecinde uymaları gereken kriterler, Vatandaşlık başvurularında gerekli olan belgeler ve işlem süreci bilgi yazımız.

Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri

Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri
Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri

Türkiye de yabancıların istisnai vatandaşlık başvurularında Konut, Gayri menkul bina alarak, yatırım yaparak veya Bankaya dolar cinsinden belirli süre şartlı para yatırarak doğrudan Türk vatandaşlığına başvuru yapabilmeleri mümkündür.

Vatandaşlık başvuru formu

Türk vatandaşlığı başvurusu kriterlerinde gerekli belgeler hazırlandıktan sora başvuru formu için Nüfus Vatandaşlık  Genel Müdürlüğü veya illerdeki Nüfus vatandaşlık il müdürlüklerinin web sitelerinden gerekli formu temin edebilirsiniz. Vatandaşlık başvuru formu düzenlenirken, Türk vatandaşlığına başvuru şekline göre yani Türk vatandaşı ile evli kişinin vatandaşlık başvurusu, 5 yıl ikamet izin belgesi alarak Türk vatandaşlığına başvuru şekli veya yukarıda bahsettiğimiz konudaki istisnai olarak Türk vatandaşlığına başvuru gibi kriterinizi hangisine uygun olduğunuzu seçip o işleme uygun vatandaşlık başvuru formunu doldurmanız ve gerekli belgeler ile birlikte Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğüne başvuru yapmalısınız.

Vatandaşlık başvurusu için gereken belgeler

1.000.000 ABD doları değerinde mülk daire konut gayri menkul alan yabancı uyruklu kişiler Türk vatandaşlığına doğrudan başvuru yapabilirler, Yabancı uyruklu vatandaşlığa başvuru yaparken J bendinden ikamet izni almaları gerekir. 1.000.000 ABD doları mülkü alırken Tapu Müdürlüğü mğlkğn bulunduğu ada parsel ile gerekli güvenlik ön izin başvurusunu ilgili kurumlara yapar ve gelen olumlu cevaptan sonra mülkün döviz cinsinden değerini gösterir yetkili exper tarafından rapor düzenlenir. tapu devri yapılacağı aynı gün mutlaka tapu üzerine 3 yıl satılamaz şerhi tapu devri yapılacak günle aynı olmalıdır.

Ayrıca;
En az 2.000.000 Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca,
(Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık) En az 1.000.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca,
En az 100 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca,
En az 3.000.000 Amerikan Doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca,
En az 3.000.000 Amerikan Doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilen yabancılar da bu kapsamda değerlendirilerek Bakanlar Kurulunun kararı ile istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanmak üzere müracaat edebilirler.

 

Türk vatandaşlığına başvuru

Türkiye de yaşamak ve burada Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların vatandaşlık başvurusu sürecinde hazırlaması gereken evraklar ve Vatandaşlık başvurusunu nereye yapacakları ve bu süreçle ilgili işlemleri izah eden yazımız.

Türk vatandaşlığına başvuru

Türkiye de gayri menkul alarak, yatırım yaparak veya Türkiye de kesintisiz 5 yıl ikamet izin belgesi ile Türk vatandaşlığına başvuru yapabilirsiniz.  Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünün web sitesini ziyaret ederek Türk vatandaşlığına başvuru nasıl yapılır sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURU
TURGAY TURAN KURUMSAL DANIŞMANLIK TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURU

AYRICA NÜFUS VE VATANDAŞLIK KURUMUNA İSTİSNAİ TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU ŞEKLİ İSE
Göç İdaresi Müdürlüğünden en az 6 aylık Turistik amaçlı ikamet izni belgesi alınması şarttır.
Türk vatandaşlığına başvuru şartları
– En az 2.000.000 Amerikan doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca tesbit edilen, (Şirket Kurup Yapılacak üretim veya döviz kazandırıcı setörel yatırımlar)
– En az 1.000.000 Amerikan doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
– En az 100 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen,
– En az 3.000.000 Amerikan doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
– En az 3.000.000 Amerikan doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilen.
-En az 1.500.000 Amerikan Doları tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alma ve üç yıl süre ile elinde tutma
Belirtilen parasal değerlerin belirlenmesinde, tespit tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kur değerleri baz alınır.
TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURU
TÜRK VATANDAŞLIĞINA ÖN BAŞVURULARDA GEREKLİ BELGELER
-Pasaport Örneği
-İkamet izninin noter tasdikli örneği
-Taşınmazın onaylı tapu kayıt örneği
-Menkul kıymet satın alındığını gösteren banka veya aracı kurumdan alınacak belge ile söz konusu menkul kıymetin ilgili idare adına açılacak hesaplarda rehin-teminat ilişkisinin kurulduğunu gösteren banka veya aracı kurumdan alınacak belge
-Noter muvakafatnamesi (Müracaata esas olan bankalardaki mevduat ve/veya katılım fonu ve menkul kıymet kayıtları ile tapu ve ticaret sicil kayıtlarına ilgili kurumlarca erişilmesine veya kayıtlardan örnek alınmasına kurumlar arasında bilgi paylaşılmasına açık rızayı belirtir)
-Şirket bilgilerini içeren belgeler