Türk vatandaşlığı için nereye başvuru yapılır

Türk vatandaşlığı için nereye başvuru yapılır

Türk vatandaşlığına başvuru işlemleri ile ilgili mevzuatı incelediğimizde özellikle 3 ana başlık ön plana çıkıyor

  • Türk vatandaşı ile evlenerek vatandaşlık başvuru şekli
  • Türkiyede kesintisiz 5 yıl boyunca çalışma izni veya ikamet izni alarak başvuru şekli
  • Tükiyede mülk daire konut gayrimenkul alarak (1.000.000 $ değerinden aşağı olmamalı) vatandaşlık başvuru şekli.
Türk vatandaşlığı için nereye başvuru yapılır

    Türk vatandaşlığı için nereye başvuru yapılır

Türk vatandaşlığı başvurusu için gerekli evraklar

Türk vatandaşlığına genel olarak başvuru yapmak için örnek Türkiye de 5 yıl kesintisiz ikamet izni alan yabancıların Türk vatandaşlığına başvurularında gerekli olan evraklar.

* Başvuru Formu (VAT-3),
* Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise buna ilişkin usulüne göre
onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi.
* Kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile
bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.
* Ana veya babanın velayetinde bulunan ve kendisi ile birlikte Türk vatandaşlığını kazanması istenen çocuk var
ise, yurtiçinde noterde ya da yetkili memur huzurunda, yurtdışında ise dış temsilcilik veya ülkesi yetkili
makamlarınca düzenlenmiş diğer ebeveynin muvafakatini gösteren belge veya usulüne göre onaylanmış Türkçe
tercümesi,
* Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı kanıtlayan belge, dul ise eşine ait ölüm
belgesi.
* Genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usul ve esasları Sağlık
Bakanlığınca belirlenmiş olan sağlık raporu.
* Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini veya mesleğini
ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge.
* Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair İl Göç İdaresi
Müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.
* Başvuru tarihinden ileriye doğru vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına yetecek süreli ikamet tezkeresi.
* Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği.
* Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili
makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun
39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.
* Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.
* 2 Adet 50×60 mm boyutunda beyaz fonda, desensiz ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen
biyometrik fotoğraf,

Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri

Türk vatandaşlığına başvuru yapmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin başvuru işlemleri sürecinde uymaları gereken kriterler, Vatandaşlık başvurularında gerekli olan belgeler ve işlem süreci bilgi yazımız.

Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri

Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri
Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri

Türkiye de yabancıların istisnai vatandaşlık başvurularında Konut, Gayri menkul bina alarak, yatırım yaparak veya Bankaya dolar cinsinden belirli süre şartlı para yatırarak doğrudan Türk vatandaşlığına başvuru yapabilmeleri mümkündür.

Vatandaşlık başvuru formu

Türk vatandaşlığı başvurusu kriterlerinde gerekli belgeler hazırlandıktan sora başvuru formu için Nüfus Vatandaşlık  Genel Müdürlüğü veya illerdeki Nüfus vatandaşlık il müdürlüklerinin web sitelerinden gerekli formu temin edebilirsiniz. Vatandaşlık başvuru formu düzenlenirken, Türk vatandaşlığına başvuru şekline göre yani Türk vatandaşı ile evli kişinin vatandaşlık başvurusu, 5 yıl ikamet izin belgesi alarak Türk vatandaşlığına başvuru şekli veya yukarıda bahsettiğimiz konudaki istisnai olarak Türk vatandaşlığına başvuru gibi kriterinizi hangisine uygun olduğunuzu seçip o işleme uygun vatandaşlık başvuru formunu doldurmanız ve gerekli belgeler ile birlikte Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğüne başvuru yapmalısınız.

Vatandaşlık başvurusu için gereken belgeler

1.000.000 ABD doları değerinde mülk daire konut gayri menkul alan yabancı uyruklu kişiler Türk vatandaşlığına doğrudan başvuru yapabilirler, Yabancı uyruklu vatandaşlığa başvuru yaparken J bendinden ikamet izni almaları gerekir. 1.000.000 ABD doları mülkü alırken Tapu Müdürlüğü mğlkğn bulunduğu ada parsel ile gerekli güvenlik ön izin başvurusunu ilgili kurumlara yapar ve gelen olumlu cevaptan sonra mülkün döviz cinsinden değerini gösterir yetkili exper tarafından rapor düzenlenir. tapu devri yapılacağı aynı gün mutlaka tapu üzerine 3 yıl satılamaz şerhi tapu devri yapılacak günle aynı olmalıdır.

Ayrıca;
En az 2.000.000 Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca,
(Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık) En az 1.000.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca,
En az 100 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca,
En az 3.000.000 Amerikan Doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca,
En az 3.000.000 Amerikan Doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilen yabancılar da bu kapsamda değerlendirilerek Bakanlar Kurulunun kararı ile istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanmak üzere müracaat edebilirler.

 

Türk vatandaşlığına başvuru

Türkiye de yaşamak ve burada Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların vatandaşlık başvurusu sürecinde hazırlaması gereken evraklar ve Vatandaşlık başvurusunu nereye yapacakları ve bu süreçle ilgili işlemleri izah eden yazımız.

Türk vatandaşlığına başvuru

Türkiye de gayri menkul alarak, yatırım yaparak veya Türkiye de kesintisiz 5 yıl ikamet izin belgesi ile Türk vatandaşlığına başvuru yapabilirsiniz.  Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünün web sitesini ziyaret ederek Türk vatandaşlığına başvuru nasıl yapılır sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURU
TURGAY TURAN KURUMSAL DANIŞMANLIK TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURU

AYRICA NÜFUS VE VATANDAŞLIK KURUMUNA İSTİSNAİ TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU ŞEKLİ İSE
Göç İdaresi Müdürlüğünden en az 6 aylık Turistik amaçlı ikamet izni belgesi alınması şarttır.
Türk vatandaşlığına başvuru şartları
– En az 2.000.000 Amerikan doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca tesbit edilen, (Şirket Kurup Yapılacak üretim veya döviz kazandırıcı setörel yatırımlar)
– En az 1.000.000 Amerikan doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
– En az 100 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen,
– En az 3.000.000 Amerikan doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
– En az 3.000.000 Amerikan doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilen.
-En az 1.500.000 Amerikan Doları tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alma ve üç yıl süre ile elinde tutma
Belirtilen parasal değerlerin belirlenmesinde, tespit tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kur değerleri baz alınır.
TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURU
TÜRK VATANDAŞLIĞINA ÖN BAŞVURULARDA GEREKLİ BELGELER
-Pasaport Örneği
-İkamet izninin noter tasdikli örneği
-Taşınmazın onaylı tapu kayıt örneği
-Menkul kıymet satın alındığını gösteren banka veya aracı kurumdan alınacak belge ile söz konusu menkul kıymetin ilgili idare adına açılacak hesaplarda rehin-teminat ilişkisinin kurulduğunu gösteren banka veya aracı kurumdan alınacak belge
-Noter muvakafatnamesi (Müracaata esas olan bankalardaki mevduat ve/veya katılım fonu ve menkul kıymet kayıtları ile tapu ve ticaret sicil kayıtlarına ilgili kurumlarca erişilmesine veya kayıtlardan örnek alınmasına kurumlar arasında bilgi paylaşılmasına açık rızayı belirtir)
-Şirket bilgilerini içeren belgeler