YABANCILARIN TÜRKİYE’DE VATANDAŞ OLMASI

YABANCILARIN TÜRKİYE’DE VATANDAŞ OLMASI
Yabancılar Türkiyede vatandaş olabilmek için Kanunla belirlenen esaslara göre uyanlar ilgili makamlara başvuru yaptığında kanunla belirlenen esaslara uygun ise başvurusu değerlendirilerek Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanır
Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması

MADDE 15 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı, aşağıdaki şartları taşıması halinde Bakanlık kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir:
a) Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.
b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak. 5631
c) Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye’de tamamlamak.
ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.
d) Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak.
e) Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek.
f) Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak.
g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak. (2) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılardan, birinci fıkrada sayılan şartlarla birlikte, taşıdıkları devlet vatandaşlığından veya vatandaşlıklarından çıkma şartı da aranabilir. Bu takdirin kullanılmasına ilişkin esasların tespiti Bakanlar Kurulunun yetkisindedir.

Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılmasında müracaat makamlarınca başvurunun işleme alınması ve uygulanacak esaslar
MADDE 16 –
(1) Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılmasında müracaat makamı yerleşim yerinin bulunduğu valiliklerdir.
(2) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı hakkında müracaat makamınca ön inceleme yapılarak;
a) Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmayan,
b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmeyen,
c) Yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte Türkiye’de yerleşme niyetini göstermeyen; sığınma veya iltica başvuru sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik, öğrenim gören çocuğuna refakat, tedavi gibi amaçlarla ikamete bağlandığı anlaşılan,
ç) Herhangi bir suçtan dolayı yargılaması devam eden veya hükümlü ya da tutuklu olan,
d) 17 nci maddede belirtilen belgeleri ibraz edemeyen, kişilerin başvurusu kabul edilmez ve bu husus yazılı olarak ilgilisine bildirilir.

Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılmasında başvuru için gerekli belgeler
MADDE 17 –
(1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen ve başvuru için gerekli şartları taşıyan yabancı adına müracaat makamınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan dosya düzenlenir:
a) İsteği belirten form dilekçe.
b) Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.
c) Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.
ç) Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı kanıtlayan belge, dul ise eşine ait ölüm belgesi.
d) Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.
e) Kişinin genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan sağlık raporu.
f) Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge. g) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.
ğ) Başvuru tarihinden ileriye doğru vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına yetecek süreli ikamet tezkeresi.
h) Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği.
ı) Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı. i) Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.
(2) Dosyası tamamlanan yabancı hakkında il emniyet müdürlüğünden soruşturma yapılması istenir.

YABANCI BAKICI ÇALIŞMA İZNİ NASIL YAPILIR

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İŞLEMLERİ YAŞLI BAKIMI BAŞVURUSU İŞVERENDEN İSTENİLEN EVRAKLAR İşveren 1 derecede çocukları veya eşi ise İşverenin Nüfus Cüzdan fotokopisi , Yaşlı Anne veya Babanın Nüfus Cüzdan Fotokopisi Nüfus Müdürlüğünden Vukuatlı Nüfus kayıt belgesi İşveren için Muhtardan veya İlçe Nüfus Müdürlüğünden Adres yeri belgesi Yaşlı Anne veya Babanın Muhtardan veya İlçe Nüfus Müdürlüğünden Adres […]

Yabancı çocuk bakıcısı çalışma izni

YABANCI EV HİZMETLİLERİNİN ÇOCUK BAKIMI – YAŞLI VEYA HASTA BAKIMA MUHTAÇ ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER Yabancı ev hizmetlisi çocuk bakımı yaşlı veya hasta bakımı işlemlerinde Türkiye’den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına doğrudan başvurularda Yabancı kişinin Göç İdaresi Müdürlüğünden en az 6 aylık ikamet izni belgesi alması şarttır (Not: yabancılara uygulamadaki mevzuatlara […]

TURİZM YATIRIMI BELGESİ BAŞVURUSU

TURİZM YATIRIMI BELGESİ BAŞVURUSU İlgili yönetmelikçe istenen belgelerle birlikte bakanlığa başvurulması halinde Başvurular, başvuru belgelerinin Bakanlığa eksiksiz olarak tesliminden itibaren altmış gün içinde sonuçlandırılır. GEREKLİ BELGELER GERÇEK KİŞİLER VEYA ŞİRKETLERDE Dilekçe Tesis tanıtım Raporu İmza Beyanı veya İmza Sirküsü Marka tescil başvurusu veya Marka tescil belgesi Tapu veya Kira Kontratosu İşlemler vekaleten yürütülüyor ise vekaletname […]

Sonradan kazanılan vatandaşlık

Sonradan kazanılan vatandaşlık MADDE 13 – (1) Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılması ile mümkündür. Yetkili makam kararıyla vatandaşlığın kazanılması MADDE 14 – (1) Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması aşağıdaki yollarla olur: a) Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması. b) Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması. […]

Turizm işletme belgesi için gerekli işlemler

Turizm işletme belgesi nasıl alınır Turizm işletme belgesi müracaatlarında mevzuatlara göre arana şartlar ve gerekli belgeler yerine getirilmesi süreci Kültür ve Turizm Bakanlığı mevzuatlarına göre Lokantalar, Cafeler, Oteller, Eğlence Tesisleri, Termal Sağlık konaklama Tesisleri ve benzeri Tesisler Turizm İşletme Belgesi alabilirler; Yönetmelikler ve Tebliğlerdeki olması gereken üniteler m2 ve standartlarına uygun ise Bakanlık uzman ekiplerince […]

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER – Son yıla ait, vergi dairesince onaylı bilanço ve kar/zarar tablosu, – Kuruluş yabancı sermayeli ise, kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya kuruluşça onaylı örneği, – Yabancılar çalışma izni kapsamında yabancı uyruklu öğretmen istihdam edecek Özel Öğretim Kurumları için; Kurum […]

Yabancıların çalışma izni başvurusu evraklar

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER – Son yıla ait, vergi dairesince onaylı bilanço ve kar/zarar tablosu, – Kuruluş yabancı sermayeli ise, kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya kuruluşça onaylı örneği, – Yabancılar çalışma izni kapsamında yabancı uyruklu öğretmen istihdam edecek Özel Öğretim Kurumları için; Kurum […]

Turizm belgesi almak

Turizm işletme belgesi nasıl alınır Turizm işletme belgesi müracaatlarında mevzuatlara göre arana şartlar ve gerekli belgeler yerine getirilmesi süreci Kültür ve Turizm Bakanlığı mevzuatlarına göre Lokantalar, Cafeler, Oteller, Eğlence Tesisleri, Termal Sağlık konaklama Tesisleri ve benzeri Tesisler Turizm İşletme Belgesi alabilirler; Yönetmelikler ve Tebliğlerdeki olması gereken üniteler m2 ve standartlarına uygun ise Bakanlık uzman ekiplerince […]

KURUMSAL DANIŞMANLIK

1987 yılından bu güne ülke genelinde firmalara mevzuat ve yönetmeliklerle ilgili sektörel dosya ve proje hazırlama yatırım, imalat, ithalat, ihracat, ruhsat vb izin iş ve işlemlerin takibi danışmanlık hizmetleri vermekteyiz KURUMSAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Mevzuatları Turizm İşletme Belgesi işlemleri (Otel, Lokanta vb tesis belgeleri) Turizm Yatırım Belgesi […]